Workshop “Terapia intervențională în leziuni complexe ale căii de ejecție a ventriculului drept”, 24-26 mai 2021

Echipa de cercetare AngioNet din cadrul Institutului de Urgență pentru Boli Cardiovasculare și Transplant Târgu Mureș (IUBCvT), singurul centru funcțional de chirurgie cardiacă pediatrică și transplant cardiac din România, a fost în perioada 24-26 mai 2021 gazda unui workshop de înlocuire valvă pulmonară prin metode minim-invazive, specifice cardiologiei intervenționale. 

Evenimentul a fost inițiat în cadrul proiectului AngioNet “Dezvoltarea infrastructurii publice de cercetare, dezvoltare și crearea de noi infrastructuri” pe baza angiografului și a materialelor consumabile achiziționate în proiect. 

Echipa care a făcut posibil acest workshop (de la stânga la dreapta): dr. Anca Sglimbea, prof. dr. Andreas Eicken, dr. Daniel Tănase, dr. Mariana Ciorba, prof. dr. Horaţiu Suciu, prof. dr. Radu Deac.

Scopul lui a fost de a instrui rezidenții și de a demonstra competențele profesionale ale echipei IUBCvT în metoda de înlocuire percutană, intervențională, a valvei pulmonare la copii, în vederea adoptării acestei proceduri în România. Procedura aduce beneficii majore micilor pacienți, de la siguranța sporită și până la reducerea semnificativă a perioadei de spitalizare și recuperare și evitarea unei noi intervenții chirurgicale la pacienții care au trecut și vor mai trece prin operații invazive datorită patologiilor cardiace pe care le au. Însă, în prezent, pacienții care necesită acest tip de procedură sunt trimiși în centre din străinătate

Cercetările și implementarea acestui proiect în cadrul IUBCvT Târgu Mureș au fost conduse de dr. Anca Sglimbea și dr. Hadadi Laszlo, medici cardiologi intervenționiști, alături de colegii de la anestezie și terapie intensivă: dr. Sorin Pașcanu, dr. Roxana Toma, dr. Pavel Morar și dr. Carmen Sircuta. Pentru siguranță și backup, echipa intervențională a fost secondată și de echipa chirurgicală a institutului, formată din prof. dr. Horațiu Suciu, dr. Marius Matei, dr. Claudiu Chivu, și echipa de cardiologi pediatri din cadrul clinicii Cardiologie Copii a IUBCvT Târgu Mureș, condusă de d-na conferențiar dr. Amalia Făgărășan.

Specialistii din România au fost asistați de o echipă din Germania, de la Deutsches Herzzentrum München, formată din: prof. dr. Andreas Eicken, șeful Laboratorului de cateterism cardiac copii și colegul său, dr. Daniel Tănase, medic cardiolog intervenționist pediatru. 

În cadrul workshopului: 

  • Cca 100 de participanți, rezidenți și specialiști, au asistat atât fizic cât și online în cele 3 zile de eveniment. 
  • 11 cazuri dificile au fost prezentate de către rezidenți și discutate cu specialiștii din România și Germania.
  • 3 intervenții angiografice au fost realizate și transmise live atât în amfiteatru cât și online pentru ca rezidenții și specialiști interesați să poată urmări procedura în timp real. 

Una dintre intervenții a salvat inima unui copil de doar câteva luni, care nu ar fi avut o altă șansă în România. Programul complet al workshop-ului poate fi descarcat de aici.