E-NE-Sănătate – Despre Fumat

Fumatul, prin inhalarea fumului produs de arderea tutunului sau altor substanțe, reprezintă o obișnuință extrem de dependentă, cu posibile riscuri grave pentru sănătate.

Fumatul este o epidemie globală cu peste 1,3 miliarde de fumători în întreaga lume. Este o cauză principală de deces (care pot fi prevenit), afectând atât fumătorii activi, cât și persoanele expuse la fumul de țigară în mod pasiv.

Pericolele fumatului:

  • Boli pulmonare

Fumatul deteriorează plămânii, cauzând bronhopneumopatie cronică obstructivă, dar poate agrava și astmul bronșic. Crește susceptibilitatea la infecții, mai ales cele respiratorii.

  • Boli cardiovasculare

Fumatul crește semnificativ riscul de boli cardiovasculare, fiind în legătură strânsă cu apariția infarctului miocardic acut și accidentului vascular cerebral.

  • Cancer

Fumatul este o cauza principală, dovedită, a diferitor tipuri de cancer, inclusiv cel pulmonar sau orofaringian.

Mortalitatea și complicații

Fumatul este responsabil de peste 8 milioane de decese anual. De asemenea, fumatul scurtează durata de viață a fumătorilor în medie cu 10 ani. Complicațiile care pot să apară la fumători includ emfizemul, accidentul vascular cerebral, dar și apariția diferitor tipuri de cancer.

Prognosticul fumătorilor

Prognosticul fumătorilor se îmbunătățește semnificativ odată cu renunțarea la fumat. Riscul bolilor asociate fumatului scade în timp după renunțare. În plus, în primul an de la renunțarea la fumat, riscul de boli cardiovasculare scade semnificativ.

Este de așteptat o creștere în greutate de 5 kg în mediu în urma renunțării la fumat, dar este important de recunoscut beneficiul clar al renunțării la fumat asupra riscului cardiovascular, depășind riscul atribuit creșterii în greutate.

Țigările electronice au fost folosite pentru renunțarea la fumatul clasic, dar dovezile privind eficiența lor sunt limitate, astfel încât nu pot fi recomandate de rutină. Țigările electronice trebuie folosite cu atenție, pentru că pot afecta sănătatea cardiovasculară, prin creșterea rigidității arterelor, creșterea frecvenței cardiace și a tensiunii arteriale, dar și inducerea disfuncției endoteliale.