E-NE-Sănătate – Despre Alcool

Alcoolul este o băutură consumată pe scară largă, cu diverse implicații sociale și culturale. Alcoolul afectează diferite părți ale corpului, inclusiv ficatul, creierul, inima dar și altele. Cunoașterea acestor efecte poate ajuta în luarea deciziilor responsabile.

Limita superioară sigură pentru consumul de băuturi alcoolice este de aproximativ 100 g de alcool pur pe săptămână. Această limită este similară pentru bărbați și femei. Consumul peste această limită scurtează speranța de viață.

Prognosticul variază în funcție de cantitatea și durata consumului de alcool. Reducerea sau renunțarea la consumul de alcool poate avea un impact pozitiv asupra sănătății și a longevității. Discuția cu un specialist medical pentru a obține evaluări și recomandări personalizate legate de consumul de alcool și pentru a monitoriza eventualele efecte asupra sănătății este esențială. Prognosticul poate fi îmbunătățit semnificativ prin adoptarea unui comportament responsabil legat de alcool și prin căutarea de sprijin și tratament, atunci când este necesar.

Consumul excesiv de alcool poate duce la diverse probleme de sănătate, inclusiv boli hepatice, neurologice, cardiovasculare și dependență. Consumul crescut de alcool poate avea consecințe negative asupra sănătății cardiovasculare:

· creșterea tensiunii arteriale, a riscului de boli cardiace și a riscului de accidente vasculare cerebrale;

· consumul excesiv și îndelungat de alcool poate slăbi mușchiul inimii și poate cauza astfel insuficiență cardiacă;

· risc mai mare de aritmii cardiace – ritm neregulat al inimii, palpitații.

Pe lângă riscul de boli cardiovasculare, consumul excesiv de băuturi alcoolice este asociat cu un risc crescut de cancer, inclusiv:

· orofaringian – consumul de alcool este un factor de risc major pentru cancerul oral și de gât;

· esofagian – alcoolul poate irita și deteriora mucoasa esofagului, crescut astfel riscul de cancer esofagian;

· hepatic – consumul de alcool pe perioade lungi de timp poate determina inflamație la nivelul ficatului, ciroza hepatică și un risc crescut de cancer hepatic;

· un risc mai mare de cancer colo-rectal și de sân.

Un consum ridicat de alcool se asociază cu un risc mai mare de accident vascular cerebral (toate subtipurile), boală coronariană, insuficiență cardiacă și câteva subtipuri mai rare de boli cardiovasculare. Astfel, recomandarea Europeană în privința consumului de alcool pentru prevenția bolilor cardiovasculare este de a reduce consumul de alcool la 100 g pe săptămână (sau < 15 g pe zi).