E-NE-Sănătate – Boli respiratorii frecvente

Ce sunt bolile respiratorii frecvente?

Bronhopneumopatia obstructivă cronică (BPOC) este o afecțiune pulmonară progresivă care blochează fluxul de aer, făcându-vă dificilă respirația. Aceasta cuprinde bronșita cronică și emfizemul pulmonar și apare adesea ca urmare a expunerii pe termen lung la iritanți precum fumatul, substanțele poluante din aer, dar și prafurile din mediul de lucru.

BPOC include boli respiratorii frecvente care produc o mortalitate mare și impun o cheltuială socială importantă. Aceste boli apar clinic izolate sau asociate când, realizează un tablou clinic complex numit BPOC sau pneumopatie cronică obstructivă (COPD). Prevalența BPOC a crescut cu 60% în ultimii 20 de ani, iar mortalitatea cu 23% în ultimii 10 ani.

Factori de risc

  • Fumatul: Este cel mai important factor de risc pentru BPOC. Renunțarea la fumat este cea mai eficientă modalitate de a încetini progresia bolii, dar și de a crește speranța de viață.
  • Factori Genetici: Factorii genetici pot determina creșterea riscului de apariție a bolii.
  • Expunerea la Factori de Mediu: Expunerea prelungită la iritanți din mediul interior și exterior, precum prafurile din mediu de lucru și poluarea aerului reprezintă factori de risc recunoscuți pentru apariția și progresia bolii.
  • Astm: Prezența astmului crește probabilitatea dezvoltării BPOC.

Simptome și diagnostic

Printre cele mai frecvente simptome se numără: dispnee (senzație de lipsă de aer/sufocare), tuse cronică, senzație de constricție la nivelul pieptului, infecții respiratorii frecvente. Diagnosticul presupune teste de funcție pulmonară (precum spirometria), radiografie pulmonară și uneori efectuarea unei tomografii computerizate pentru evaluarea leziunilor pulmonare.

Managementul Bolilor respiratorii frecvente

  • Medicamente: Respectarea tratamentului prescris de medicul pneumolog, care poate să includă bronhodilatatoare (relaxează mușchii din jurul căilor respiratorii, facilitând respirația), corticosteroizi (pot reduce inflamația pulmonară în anumite cazuri), sau antibiotice (acestea sunt prescrise pentru tratarea infecțiilor respiratorii, care pot agrava simptomele).
  • Renunțarea la fumat: Renunțarea este cea mai eficientă modalitate de a încetini progresul bolii.
  • Activitatea fizică: Activitatea fizică regulată poate ajuta la îmbunătățirea funcției pulmonare, dar și ameliorarea simptomelor. Diverse exerciții de respirație din cadrul programelor de recuperare sunt, de asemenea, benefice.
  • Controlul factorilor de mediu: Minimizați expunerea la iritanții din mediul de lucru, poluarea aerului și factorii de mediu care pot agrava bolile respiratorii frecvente.
  • Înscrierea în programe de reabilitare pulmonară: Reabilitarea pulmonară poate îmbunătăți toleranța la efort, dispneea și calitatea vieții. De asemenea, în cadrul programelor de reabilitare sunteți informați mai bine în privința metodelor de tratament adresate bolii pulmonare.
  • Terapia cu oxigen: Poate fi prescrisă inclusiv la domiciliu, prin utilizarea concentratoarelor de oxigen (trebuie utilizată conform recomandărilor medicului pneumolog).

Prognostic și speranță de viață

Prognosticul pentru BPOC variază în funcție de severitatea bolii și management. Deși BPOC este o afecțiune progresivă, diagnosticul timpuriu și managementul eficient pot îmbunătăți semnificativ prognosticul. Cu toate acestea, stadiile avansate ale bolii pot duce la dizabilități severe sau deces, iar exacerbările frecvente pot determina înrăutățirea prognosticului. Speranța de viață pentru persoanele cu BPOC depinde de diferiți factori, dar cu îngrijire adecvată, mulți pot duce vieți împlinite.

BPOC ca factor de risc cardiovascular

Cercetările au subliniat conexiunea dintre BPOC și bolile cardiovasculare. Astfel, boala pulmonară se poate asocia cu:

  • Creșterea riscului de boli cardiovasculare, infarct miocardic și accident vascular cerebral
  • Creșterea tensiunii arteriale
  • Inflamație sistemică, care promovează ateroscleroza (depunerea de grăsimi la nivelul arterelor de la inimă)